Simpelhuisstraat 10/12, Middelburg 0118-227111 contact@stadskloostersimpelhuys.nl

Activiteiten

Begin je week met stilte midden in het hart van de stad op een eeuwenoude heilige plek. Iedere maandag is er van 8.30 uur tot 9.00 uur een stiltemeditatie in de kapel van het stadsklooster. Iedereen is welkom en meedoen is eenvoudig: zorg dat je even voor 8.30 uur bij de deur van het stadsklooster bent die je bereikt via de Bodenplaats en de poort naar de kloostertuin. Een vrijwilliger heet je welkom en wijst je de richting naar de kapel Er wordt een kaars aangestoken, drie keer op de gong geslagen en na 20 minuten opnieuw als einde van de meditatie. Uiterlijk 9.00 uur sta je weer buiten. 
Blijf op de hoogte via deze site of via Facebook.

De kapel als centrale plek in het Stadsklooster Simpelhuys is een plek waar we vieren en de stilte ervaren.

Op deze plek vieren we de getijdengebeden, zoals de Vespers op zondagavond en kan ieder die dat wil tijdens de openstelling de stilte ervaren, een kaarsje aansteken en iets schrijven in het intentieboek.

Voor openingstijden: zie de homepagina.

De Huyskamer van Stadsklooster Simpelhuys is een huyskamer waar je binnen kunt lopen voor een kopje koffie of thee met een oortje. Met een oortje wil zeggen; er zijn vrijwilligers beschikbaar die met je in gesprek kunnen gaan, een luisterend oor kunnen bieden. Kortom; er voor je zijn. Maar, onze vrijwilligers zijn geen hulpverleners!

De Huyskamer bestaat uit twee ruimtes; de Franciscuskamer en de Clarakamer. We proberen de ruimtes een vriendelijke, welkome en huiselijke sfeer te laten uitstralen. Waar iedereen zich welkom voelt, en kan zijn wie hij of zij is. Onder het genot van een kopje koffie of thee (wij vragen € 1,00 per kopje) kun je een gesprekje aangaan, of gewoon op jezelf zijn, een boek uit de boekenkast lezen, je laten informeren over wat het stadsklooster is, of een spelletje doen met andere bezoekers. Niets moet, wees jezelf en voel je welkom!

Voorlopig zijn de openingstijden: zie de homepagina.

Ingang is via de kloostertuin ( via Bodenplein).

De Franciscuskamer en Clarakamer  kunnen ook afzonderlijk, of samen, worden gehuurd. In de Clarakamer is een beamer aanwezig. Voor meer informatie: zie onder tabblad Verhuur (hier wordt op dit moment nog aan gewerkt).

Bij verhuur van deze ruimtes is de Huyskamer gesloten. Dit wordt vermeld op het bord in de kloostertuin, en op Facebook, Twitter, Instagram en op de website. 

Tijdens de openingstijden van de Huyskamer is ook de kapel geopend als stiltekapel.

Hoe kun je geloof een plek geven in je leven? Die vraag houdt 2 groepen Reisgenoten al 3 jaar bezig. De beide groepen Reisgenoten denken na over nieuwe manieren om dit te doen: geen nieuwe kerk, geen instemming vereist met bepaalde geloofsdogma’s, maar samen oefenen voor de nieuwe wereld zoals Jezus die voor ogen heeft aan de hand van vijf begrippen, vijf 'werk'-woorden:

ZIJN
LEREN
MAKEN
LIEFHEBBEN
VERTELLEN  

Met een klein groepje (6-8 personen) willen we in de loop van het jaar met elkaar mystieke teksten delen van o.a. Eckhart, Williges Jäger, Rabbi Jitschak, Rumi, Thomas Merton en anderen.
Mystiek betekent het verborgene dat groter is dan wij zijn. We gaan onderzoeken wat de teksten over eenheid en verbondenheid voor ons kunnen betekenen.

De stiltedagen, die inmiddels een traditie zijn en waar al diverse mensen hebben mogen ervaring wat het is een deel van de dag helemaal stil te zijn, worden ook onderdeel van het programma wat het stadsklooster aan gaat bieden. 

De dag begint en eindigt met een gebedsmoment in de kapel; tussendoor zitten de deelnemers in sessies van drie kwartier bijeen om te mediteren (dit kan op meditatiebankjes als je dat aankunt, maar mag ook gewoon op een stoel!).

Een korte stiltewandeling staat ook op het programma. Onder elkaar wordt de stilte bewaard. Zo kan de stilte haar zuiverende werk doen. Innerlijk schoongemaakt gaan de deelnemers ’s middags de wereld van alledag weer in – maar net even anders dan voorheen.

 

Voor een vraag of bericht

Contactinfo

Stadsklooster Simpelhuys
Simpelhuisstraat 10/12
4331 PH  Middelburg
0118-227111
contact@stadskloostersimpelhuys.nl
Kamer van Koophandelnummer: 68076010
Bankrekeningnr.: NL36 TRIO 0338 5945 74

Het Stadsklooster Simpelhuys is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
RSIN: 8572 91 634
Facebook Image